Om mig

Anna-Klara Mehlich

Om mig som skrivit böckerna och om hur böckerna kom till


Gunga åt Öster och Gunga åt Väster är fantasy/äventyrsromaner för barn i åldern 8-12 år. Jag som har skrivit böckerna heter Anna-Klara Mehlich. Jag är 41 år.

En natt för över tio år sedan var jag hos min mormor i Dalsland. Hon bodde i ett gammalt vitt hus i en liten by, mitt ute på landsbygden. Runt omkring är bara åkrar, ängar och hagar så långt ögat når.

Just den här sommarnatten kunde jag inte sova. Till slut lämnade jag sängen för att hämta ett glas vatten. För att komma till köket gick jag igenom finrummet. Det var mörkt, enda ljuset som nådde in var månens sken. När jag var mitt i rummet ryckte jag till. Det såg ut som det satt någon i gungstolen en bit bort. Jag tyckte att det liknade en kvinna, men jag hann aldrig undersöka det närmre utan sprang så fort jag kunde därifrån och in i köket. När jag lite senare tagit mod till mig och gick tillbaka till finrummet var kvinnan borta.

Den här händelsen var det första lilla fröet till Gunga åt Öster. Kanske hade jag inbillat mig men jag
kunde inte släppa den här händelsen. Jag började fundera på vem kvinnan i gungstolen kunde ha varit och varifrån hon kommit. Gungstolen fick mig att tänka på en sång jag sjöng när jag var liten av Borghild Arnér. Sångtexten går så här Gunga åt öster, Gunga åt väster, Gunga åt söder och norr, Hej och hå gunga på, så gungar vi hem igen.

När jag under min mammaledighet några år senare bestämde mig för att skriva en bok, som jag så länge gått och tänkt på, hade jag bestämt att boken skulle heta, just som i sången, Gunga åt Öster. Och Öster fick bli stället kvinnan i gungstolen kom från.

Jag läste själv väldigt mycket böcker som barn. Maria Gripe och Olof Svedelid var två av mina favoritförfattare. Och få kan sin Astrid Lindgren så bra som jag kan. Jag läste allt, såg på filmerna och
lyssnade på kassetterna. Jag älskade de vackra historierna och de spännande äventyren. Önskan att själv skriva spännande historier för barn kommer från den tiden.

I mina böcker vill jag ge läsaren starka upplevelser, precis som jag själv fick av böckerna som barn. Mystik är blandat med äventyr. I böckerna lyfts även ämnen jag tycker är viktiga att reflektera kring. I Gunga åt Öster är tiden (och stressen) i fokus. I Gunga åt Väster, som släpps i höst, är det miljön.

Till vardags arbetar jag som kommunikatör på Handisam, en myndighet som arbetar med att förverkliga funktionshinderspolitiken i Sverige. Allas lika rätt till delaktighet är frågor jag brinner för. I Både Gunga åt Öster och Gunga åt Väster lyfts teckenspråkets kraft. Det är det språk huvudpersonerna pratar när de vill att ingen annan ska höra eller då ljudet runtomkring är för högt för det talande ordet.

Övrigt om mig: Jag bor tillsammans med min man och mina två barn i Enskede, söder om Stockholm. Favoritplatser att åka på semestern är till Dalsland, där min mormors gamla hus finns kvar i familjen och Gotland där min man kommer ifrån. Själv är jag född och uppvuxen i Tyresö, två mil söder om Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar