Recensioner

Här har jag samlat vad andra tyckt om Gunga åt Väster och Gunga åt Öster. Båda böckerna finns både som vanliga pappersböcker och e-böcker. Gunga åt Öster finns även som ljudbok.

Gunga åt Väster - mot Vädrets furste

Barnens bokklubb: Ett magiskt, spännande och kittlande äventyr 

Gunga åt Öster och Gunga åt Väster finns med under rubriken "Tre fantastiska serier" i Barnens bokklubb december 2014. Serien är där tillsammans med Cirkeln-serien och Lilla huset på prärien-serien. "Ett magiskt, spännande och kittlande äventyr" skriver tidningen om Gunga åt Väster.


BTJ: Stämningen leder tankarna till klassiska Mio, min Mio

Ur recension av BTJ (Bibliotekstjänst):
"Gunga åt Väster av Anna-Klara Mehlich är en lågmäld och finstämd fantasyberättelse som blandar det lilla perspektivet med det stora - från morfars hus, vännerna och de nästan bortglömda äldre släktingarna till en heterotopisk världsbild där Väster, Öster och vår värld bara är delar i ett större kretslopp. Språket är enkelt och behagligt och att teckenspråk är en naturlig del i båda världarna är både intressant och positivt ur ett mångfaldsperspektiv."
"Att lägga in miljöförstöring som ett komplement till väderfurstens ondska ger en extra dimension till fantasin. Både dramaturgin och stämningen leder tankarna till klassiska Mio, min Mio".

Lektör Fia Idegård, BTJ häftet


Kim Kimselius: En mycket spännande bok

"Gunga åt väster av Anna-Klara Mehlich är en mycket spännande bok. Den höll mig lika trollbunden som föregående bok Gunga åt Öster.

Båda böckerna handlar om Aina, den enda, som med hjälp av morfars gungstol far till olika världar. Den här gången har vädret blivit helt konstigt, (något som även kan sägas om den senaste tidens väder här i Sverige). Med hjälp av ett konstigt skimrande ägg, som kallas för Åskfröet, ska Aina försöka återställa vädret, inte bara i sin egen tid, utan även i den värld dit hon har kallats för att hjälpa till.

Vädrets furste har helt andra planer än Aina och det blir ett spännande äventyr som håller läsaren fången genom hela boken. En bra bok för slukaråldern, men även för de vuxna som fortfarande har barnasinnet kvar."

Recension av författare Kim Kimselius  3/1-14Gunga åt Öster - mot tidens härskare


Barnens bokklubb: Fartfyllt fantasyäventyr

Aina kan inte tro sina ögon. Det är mitt i natten och i gungstolen hos morfar sitter plötsligt en okänd kvinna. Hon gungar fram och tillbaka, och hon släpper inte Aina med blicken. Plötsligt stannar hon.
– Aina, du enda. Vi behöver din hjälp.
   Det är sommar och Aina ska vara hos sin morfar hela lovet. Hon ser fram mot ett vanligt, mysigt sommarlov. Men oj, vad fel hon har. Innan hon vet ordet av är hon indragen i ett farofyllt äventyr. Nu måste hon ta sig till landet Öster där hon är utvald för att stoppa den onde härskaren som missbrukar Iluret, den klocka som styr tiden både i Öster och i vår värld. Gunga åt Öster är ett fartfyllt fantasyäventyr du inte får missa!

Kim Kimselius: En bok som griper tag

En bok som griper tag, har bra språk och är spännande. Det jag tyckte kändes så speciellt med boken var att den tar upp ämnet tid, hur stressade vi människor är och hur vi glömmer bort varandra på grund av all stress. Det är inget som Anna-Klara skriver i direkta ord, men du känner att hon har det som grund när du läser berättelsen.
Kim M. Kimselius, december 2010.

 

BTJ: Ämnet med tiden i fokus är aktuellt och välmotiverat  

Det ges åtskilliga exempel på hur tiden hårdexploateras och människor utnyttjas, stressar, blir irriterade och förlorar kontakten med sina barn. Aina, som i båda världarna har hjälp av kamrater, lyckas övervinna sin rädsla för det okända och utvecklas till att bli en modig och mer självständig flicka. I kommunikationen mellan barnen används de dövas teckenspråk som "smygspråk". Ämnet med tiden i fokus är aktuellt och välmotiverat
Gunnel Enby, BTJ.

Boktips på webbplatsen Läshörnan - ett läsfrämjandeprojekt för digital delaktighet 


”Uppskattade ljudböcker som har nämnts i klasserna är Gunga åt Öster av Av Anna-Klara Mehlich och Den dansande djävulen av Martin Widmark. I åk 5 ska vi nu testa på att enbart ha ljudböcker i fantasygenren så det blir de två samt hela Jo Salmsons serie Almandrarnas återkomst.”
Karin Torstensson, bibliotekarie

Läsarröster: 

Detta är en jättebra och spännande bok som är både cool och magisk. Den bästa boken jag har läst.
Betyg 5 av 5
Hampus 2011-02-27

Recension av "Gunga åt Öster" Av- Anna-Klara Mehlich
Har just läst ut en bok som heter "Gunga åt Öster" Av- Anna-Klara Mehlich.
Den handlar om Aina som har sommar lov och är på landet med sin morfar, dagarna flyger förbi medans hon umgås med sina två kompisar på landet Linus och Lovisa.
Under en natt händer en del konstiga saker: gnisslade och knarrande ljus hörs från fin rummet och en främmande dam sitter i gungstolen och säger "Aina, du enda, vi behöver din hjälp" Hon blir väldigt rädd men kan inte bli av med besöket under nätterna.
Det är folket i landet bortom vårt, som kallar. Det heter Öster och är ett färgglatt land som styr tiden med hjälp e en klocka.
Under resan i Öster träffar Aina en kille i hennes ålder som heter Elmi och dom blir väldigt goda vänner...

Boken är en fantasy bok och är ganska lätt läst. Man kommer snabbt in i boken och kan knappt släppa den när man väl börjat!

Boken får 8/10 poäng och jag tycker att just du ska läsa den! :D
Cora 11 juli 2011

Gunga åt Öster
Vi i klassen har en läsläxa och  den boken är SPÄNNANDE! Om vi skulle få sammanfatta boken så skulle det se ut ungefär så här:

De började att Aina, huvudpersonen blev intresserad av släkten.Hon gick ner för att dricka mitt i natten.

Då just då började det nya äventyret mot härskaren. Det äventyret är fullt av spännande scener som när hon kommer till mora i gläntan eller när hon står i skafferiutrymmet med hundarna utanför.

 Det finns massor av fantasi i det spännande äventyret.
                                     
                                        MEN SLUTET BERÄTTAR VI ALDRIG!
Klass 4 Vibyskolan

Spännande!!!
Jag läste boken för mina två barn, 7 och 9 år, och vi hade alla tre svårt att sluta då det egentligen var dags. En mycket spännande bok med oväntade svängningar. Det är också ett väldigt intressant tema, om tiden och vad som styr tiden.
Lena, Adlibris 2011
 
Älskar den! Otroligt tänkvärd och super spännande för både vuxna och barn. 
Anastasia Lee, Boktipset 4 augusti 2013
Högsta betyg för den här boken. Mina barn, 7 och 9 år, tycker att den är den bästa bok de läst. Otroligt spännande och välskriven, även för vuxna. Jag kan varmt rekommendera denna bok! 
Alexandra Sjölin, Boktipset 11 september 2013 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar